неділя, 20 березня 2016 р.

"Над всеми воротами..."


"Над всеми воротами были выставлены национальные (...) флаги. По ним  Петя привык судить о богатстве домовладельца. Были флаги небольшие, полинявшие, на коротких палках, кое-как привязанных к воротам. Были совершенно новые, громадные, обшитые (...) шнуром с пышными (...) кистями до самого тротуара."
                                                                 Валентин Катаев. Белеет парус одинокий



Майже на всіх будинках по вулиці Базарній (так само як і на інших вулицях в історичній частині Одеси) збереглися металеві підставки під прапори. Їх форма різноманітна, стилістично узгоджена і з архітектурою будинку, і з візерунком на гратах воріт, і з фінансовими можливостями домовласника.

Мій провідник показав декілька таких зразків. Тримаються вони за стіну досить міцно, не зважаючи на те, що витримали не одну окупацію, та безліч режимів, урядів, царів, президентів і державних утворень.

Для захисту стін будинку від пошкоджень колесами возів та карет – здавна використовували чавунні тумби. Поділюся з вами таємницею - мені вони і сьогодні нагадують піратські гармати, вкопані біля стін приморської фортеці.

Проте, сама Одеса - це справжня літературна фортеця. Письменники, чия творчість починалася, або була пов'язана з цим містом - тримаються серед зразкових, не зважаючи на чергові зміни влади і прапорів. Підтверджує це - літературний музей міста. 

Саме тут вас не тільки ознайомлять із зоряним сузір'ям одеських письменників, а й розкажуть (якщо поталанить!) про неофіційні і таємничі куточки на літературній карті міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар